donderdag 31 juli 2014

Oud....en nieuw

Eerst oud;
Van onze 'geschiedkundige uit het oosten' een aanvulling op ons vorige blog, het stuk over de grote witte stenen:

"Het verhaal van Philippe klinkt heel aannemelijk. Un peu d’histoire.
De cisterciënzer abdij van Bonnefontaine is in 1152 gesticht dank zij een gift van Nicolas de Rumigny, wellicht uit dankbaarheid voor zijn behouden terugkeer van de 2e kruistocht. De kerk (l’abbatiale) is omstreeks 1200 gebouwd. In de kerk, wat daarvan nog over is, zijn nog bundels van zuilen (faisceaux de colonnettes) van witte steen aanwezig. Ook is er nog een gehavend grafmonument van Nicolas de Rumigny, een z.g. gisant.
In 1790 is de abdij onteigend en in het jaar daarop bij opbod verkocht. In de jaren daarna is de kerk geleidelijk afgebroken voor bouwmateriaal. De afbraak heeft zeker tot 1843 geduurd, toen overleed de eigenaar/sloper. Jullie huis kan dus heel goed uit 1830 dateren. Wees maar zuinig op de pierres blanches (anno 1200.....), laat ze waar mogelijk in zicht en eventuele losse stenen goed bewaren! Let op of er wellicht merktekens van de bouwers op staan."
Vue des ruines de l'abbatiale
Weten we weer een stukje meer over de geschiedenis van ons huis en de omgeving! 

En dan nieuw;

Wat in elk geval nieuw was, was een mailtje van de buurman met de melding dat de EDF (de franse electriciteitsmaatschappij) op de stoep stond om onze electriciteit af te koppelen en hem ondergronds te gaan leggen....zonder enige vorm van aankondiging!!
Vive la méthode Francaise!
Gelukkig wilde onze buurman hen wel te woord staan zodat ze niet onverrichter zake zouden verdwijnen (want dat is over het algemeen dan de gang van zaken)... het resultaat;

Een grote woestenij natuurlijk, alles heeft open gelegen, maar wel een kastje (bij de buren ;-)) en wat draden. De volgende stap is nog het afkoppelen van de draden die nu door de lucht lopen en het verbinden van de ondergronds kabels met binnen. 
Je zou zeggen dat het super is als die lelijke betonnen palen uit het (uit)zicht verdwijnen, maar dat schijnt helemaal niet zeker te zijn dat ze dat ook gaan doen.... soms is het lastig om die fransen te volgen in hun logica!

Ook nieuw was:

het hek tussen de boer en ons 'nieuwe' stuk boomgaard



???





dus we hopen op een heeeeerlijke lekkere 'luxe' vakantie.... 
met veel leuke mensen en gezellige momenten!


maandag 21 juli 2014

salle de bain in aanbouw

We zijn weer wat weekendjes naar PBF geweest om de vorderingen van het aanbouwen van de toekomstige badkamer door  Philippe te bewonderen!
We kwamen aan en het zag er al veelbelovend uit; de materialen voor het opbouwen stonden al klaar, inclusief le patron!

Philippe had de eerste stenen ('parpaings', dat zijn die grijze betonmetselstenen) al gelegd;
de 'bouwtekening' op de muren

Terwijl hij aan het opbouwen was, kwamen wij om nog verder te helpen met het afbreken van de laatste muur, die tussen de kelder en de toekomstige badkamer.

Onze kelder.
Leuk authentiek muurtje zou je zeggen....totdat je dichterbij gaat kijken:


Een heel aantal stenen lag letterlijk los, het bovenste gedeelte bestond uit deels wat opgemetselde parpaings en deels wat planken. Daarnaast begon ook deze muur steeds meer te hellen....het instortingsgevaar zagen we maandelijks toenemen.


Dus, ook daar werden de handen uit de mouwen gestoken!
Tijdens het werk kregen we ook geschiedenisles van Philippe; er zitten grote witte stenen in de muren van ons huis. Philippe denkt daarom dat ons huis van ergens tijdens de franse revolutie is (1789-1795). Onder het mom van liberté, égalité, fraternité werden namelijk de kastelen en kerken gesloopt en de materialen 'terugggegeven' aan de burgers die er hun huizen van konden bouwen. Zo ook in Blanchefosse; de kerk die behoorde bij l'abbaye de Bonnefontaine werd neergehaald. De stenen in ons huis zouden daarvandaan komen. Met andere woorden, zou dus eerder gebouwd zijn dan in het jaar 1830 A.D. die wij tot nu toe denken....wie zal het zeggen?



Enfin, al snel bestond die muur ook niet meer... en konden we leren hoe je een fundament maakt;
Eerst een geul maken van 80 cm diep, dan beton maken in de reuzen-betonmolen van Philippe
 En dat beton emmertje voor emmertje leegstorten in die geul...

...dan stukken puin erbij, voor de versteviging (en zuinig hergebruik van materialen!), bewapening erbij en dan weer emmertjes beton!
Kind kan de was doen.... ;-)


En dan drogen! De ruimte afdekken tegen de regen en het volgend weekend weer op en neer naar Frankrijk, benieuwd hoe het verder gaat!

Je hebt het misschien al door, we hebben het erg getroffen met Phillipe. Hij is voor ons heel belangrijk geworden om van PBF een huis te maken waarin geleefd kan gaan worden.
Daarnaast schuilt er in hem een leraar. G en neef T krijgen geschiedenisles over de Franse revolutie en G krijgt franse les dmv van het zingen van Franse liedjes en lessen over 'la Guerre' (en dat betekent niet station, wat het gesprek in eerste instantie wat verwarrend maakte voor beiden ;-)) .


En ja, Philippe had hard doorgewerkt bleek het volgende weekend, het leek een soort legosteentjes leggen, net zolang totdat je de contouren hebt van een badkamer.
De nieuwe muur gezien vanaf de kelder! Je ziet ook het 'dakraam', dat is het oude dak wat tekort is omdat de muur 1 meter opgeschoven is (omdat wij dat wilden hoor...)

Links de muur (in wording) tussen het schuurtje aan de zijkant van het huis... en rechts datzelfde muurtje een week later. De opening is er ingelaten (wordt later gedicht) zodat we nog in en uit kunnen lopen/kruipen omdat er nog geen deuropening naar het huis is.

En de buitenmuur van binnenaf gezien, met de raamopeningen er vast in.

Met de verlenging van het dak goed te zien (in de avondzon).

En de betonnen vloer met de afvoerpijpen (achterste pijp voor de douche, voorste voor de wc en er tussenin komt de deur naar onze slaapkamer 
en de foto erboven; tussen de ramen in komt de wastafel (van 1.20 m lang).
En van buitenaf!
Het wordt helemaal zoals we hebben bedacht, met dank aan vakman Philippe!


maandag 14 juli 2014

Aoûtats

Aoûtats of trombicula autumnalis, ofwel gewoon 'oetjes'

Een lesje biologie, ter voorbereiding voor wie in augustus naar PBF komt!

De aoûtats, betekent zoiets als de augustusbeestjes. Août is augustus in het Frans. Ook wel tique de vendange genaamd (NL: oogstmijt of herfstmijt), Latijnse naam is trombicula autumnalis. Het zijn microscopische kleine mijten die in het gras zitten en op de mens overspringen. Je ziet ze niet met het blote oog. In de hooimaand augustus komen ze vaak voor, maar ook in de rest van de zomer en soms zelfs voorjaar al.
Vie parasitaire:
1. Œufs
2. Larve
3. Nymphe
4. Imago







Ze leven op het oppervlak van de grond (op de kluiten, steentjes of gras en takjes die op de grond gevallen zijn) en zoeken in de kortst mogelijke tijd een warmbloedige dier met het oog op voedsel (met de sappen of lymfeweefsel van de laatste). De gastheer zijn meestal een kleine gewervelde dieren (konijnen, egels, mollen, knaagdieren, vogels, enz.) of een huisdier; zelfs de mens is zijn gast. Ze klimmen dan naar de armen en benen om zich vervolgens te verzamelen in de natuurlijke plooien, zoals de lies of de huid gebieden waar er sprake is van plooien. Ze zijn maar 0,25 mm lang, maar dat verhinderd ze niet om je flink te bijten, en hun speeksel in je te spuiten...dat is wat de jeuk veroorzaakt. Het parasiteren van de larven is zeer kort (2-3 dagen).  Zodra ze zich (met jou) gevoed hebben laten ze zich vallen op de grond en graven zich in in de aarde; ze gaan weer in rustfase. Ondertussen zijn er wel  bultjes ontstaan, en in de avond/nacht begint de eerste jeuk, en die zo`n 5 à 6 dagen kan aanhouden.

De ca. 0,2 mm metende larven van de aoûtats, kunnen, als je daarvoor gevoelig bent, echt heel hinderlijk worden en tot vreselijke jeuk leiden. Door het formaat en de snelheid van de oogstmijtlarven heeft de mens meestal in eerste instantie helemaal niet door dat ze gebeten zijn. Pas als na zo'n 3 tot 6 uur de jeuk op komt zetten ontdekt men dat hij gestoken is.
De oogstmijt ook wel de augustusmijt genoemd maakt geen schade aan het gazon maar beïnvloedt eerder het humeur van de personen die allergisch voor deze mijten zijn. We kunnen vaststellen dat ons humeur zwak is en niet opgewassen tegen een diertje dat volwassen slechts twee millimeter groot wordt.

Wat te doen??

Het leed zou kunnen worden voorkomen door op de terreinen waar de met het blote oog niet waarneembare larven van de aoûtats (volwassen zijn het de kleine rode spinnetjes) leven, beschermende kleding dragen. Het uitbundig aanplanten van lavendel zou de beestjes weghouden. Het sproeien van het gras zou de larven van deze mijtachtige verdrijven en ook spuiten kan effectief zijn (met het middel dat wordt gebruikt ter bestrijding van de rode spinnetjes, een andere lastpost voor de Franse tuin). Behandel alleen de vochtige en schaduwrijke plekken. Na bestrijding is het aanbevolen om gedurende tien dagen niet op het gras te gaan liggen (dit geldt ook voor huisdieren). Behandel alleen bij droog weer en op een kort gemaaid gazon.

In en rond de tuin kan men de beten voorkomen door gras en vegetatie kort te houden. In de natuur door niet op de grond te gaan zitten of liggen. Blijven wandelen. Wie perse door struikgewas heen moet waar deze mijten voorkomen, moet zich erop kleden. Bijvoorbeeld zo;


De beste manier om de beten van oogstmijten te voorkomen is het nemen van enkele voorzorgsmaatregelen. 
  • Het gras dient gemaaid te worden met laarzen aan. 
  • Ook het dragen van gesloten kleding (sokken, lange broek, lange mouwen) en dit geldt met name voor de benen, is doeltreffend, toegegeven dat dit soort maatregelen moeilijk te realiseren zijn tijdens een kampeervakantie. 
  • Zwavel in poedervorm, opgemengd met talk heeft een zeer gunstig effect. Dit mengsel kan op de huid, de kleding, het ondergoed en het beddengoed (slaapzakken) uitgestrooid worden. 
  • Huisdieren niet op je stoelen en banken laten zitten als ze ook buiten komen want die brengen de beestjes mee naar binnen;
  • Wanneer je gezellig buiten wilt zijn zorg dan dat je een stenen terrasje hebt om op te zitten. Onze ervaring is dat ze daar niet komen.

Een insektenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat is efficiënt in het verminderen van aantrekkelijkheid van uw lichaam voor de oetjes. Smeer je benen er mee in tot aan je liezen, de handen en onderarmen en de nek in voordat je de tuin of het veld ingaat. Voor maximumdoeltreffendheid, zouden de afweermiddelen op schoenen, sokken, broekmanchetten, enkels en benen, en rond de taille moeten worden toegepast.


Neem een hete douche of warm bad om eventueel resterende mijten zoveel mogelijk te verwijderen, boen de huid goed schoon, gebruik veel zeep ('savon de Marseille') en een washandje of borstel, en trek daarna schone kleren aan. In de kleren kunnen nog levende mijten aanwezig zijn, dus die moeten worden gewassen op minimaal 50 graden. Probeer niet te krabben. Reinig de beetplekken eventueel met alcohol.

Of grootmoeders trukendoos;

  • Met alcohol de belaagde armen en benen inwrijven zou helpen. In de handel is zo'n lotion te koop: Tiq'aoûta. 
  • Wat volgens sommigen wel helpt tegen de jeuk is mentholpoeder. 
  • De lucht van lavendel zouden de beestjes zeer onaangenaam vinden. 
  • Andere tips: smeer polsen en enkels in met bijvoorbeeld citronella als je in de tuin gaat werken en er auotâts zitten. 

  • Gewoon bij de apotheek een spray halen; Insect Ecran, waar er 2 types van bestaan, je moet die hebben die specifiek Aoutats op de bus heeft staan. 
  • Ascabiol (Laboratoire Medeva) helpt goed. Na het douchen het hele lichaam insmeren met deze wit/gele zwavellotion (1 à 2x p.w.) of meerdere malen per dag insmeren met zwavelhoudende creme
  • Een oud indisch middeltje was "kajaputi olie" dat op basis van ammoniak en kruiden extracten werkte tegen muggen- (malaria) beten e.d. hielp en de beten neutraliseerde/ontsmette.
 Een ander zweert bij "KINKAN", een soortgelijk (japans) spulletje met een depper op de fles met ook ammoniak, menthol, kamfer (-spiritus) , solityl, hot-pepper en de fameuze corean-carrot extracten er in.  
  • Onder de douche : anti-roos shampoo gebruiken = zinkoxyde, dus ook tegen de jeuk op de huid.
  • Als de jeuk niet meer is te dragen helpt het smeren van Nestocyl of de Franse producten Apaisyl of Lelong.
  • Lotions op alcoholbasis (kamferspiritus) kunnen verzachtend werken. 


En ook in Engeland kennen ze deze beestjes; Harvest mites en chiggers;
"Very common around blackberry bushes, woods, fields. Never sit on a freshly used brush hog! My butt was completely covered with these chiggers. I used a rag with bleach on it to scrub with. Killed them all instantly and never itched again!"
En wie een frans naslagwerkje wil bekijken; http://fr.wikipedia.org/wiki/Aoûtat
Verder zit er niet veel anders op dan het uit te zitten. Het kan 2-3 tot soms 10 dagen duren voordat de jeuk wegtrekt. En wij hebben er helaas inmiddels ook ervaring mee! En het duurde even totdat we erachter kwamen dat het deze diertjes betrof...
die gezellige oranje spinnetjes zijn de volwassen oetjes
Dus jullie zijn gewaarschuwd!!!