donderdag 31 juli 2014

Oud....en nieuw

Eerst oud;
Van onze 'geschiedkundige uit het oosten' een aanvulling op ons vorige blog, het stuk over de grote witte stenen:

"Het verhaal van Philippe klinkt heel aannemelijk. Un peu d’histoire.
De cisterciënzer abdij van Bonnefontaine is in 1152 gesticht dank zij een gift van Nicolas de Rumigny, wellicht uit dankbaarheid voor zijn behouden terugkeer van de 2e kruistocht. De kerk (l’abbatiale) is omstreeks 1200 gebouwd. In de kerk, wat daarvan nog over is, zijn nog bundels van zuilen (faisceaux de colonnettes) van witte steen aanwezig. Ook is er nog een gehavend grafmonument van Nicolas de Rumigny, een z.g. gisant.
In 1790 is de abdij onteigend en in het jaar daarop bij opbod verkocht. In de jaren daarna is de kerk geleidelijk afgebroken voor bouwmateriaal. De afbraak heeft zeker tot 1843 geduurd, toen overleed de eigenaar/sloper. Jullie huis kan dus heel goed uit 1830 dateren. Wees maar zuinig op de pierres blanches (anno 1200.....), laat ze waar mogelijk in zicht en eventuele losse stenen goed bewaren! Let op of er wellicht merktekens van de bouwers op staan."
Vue des ruines de l'abbatiale
Weten we weer een stukje meer over de geschiedenis van ons huis en de omgeving! 

En dan nieuw;

Wat in elk geval nieuw was, was een mailtje van de buurman met de melding dat de EDF (de franse electriciteitsmaatschappij) op de stoep stond om onze electriciteit af te koppelen en hem ondergronds te gaan leggen....zonder enige vorm van aankondiging!!
Vive la méthode Francaise!
Gelukkig wilde onze buurman hen wel te woord staan zodat ze niet onverrichter zake zouden verdwijnen (want dat is over het algemeen dan de gang van zaken)... het resultaat;

Een grote woestenij natuurlijk, alles heeft open gelegen, maar wel een kastje (bij de buren ;-)) en wat draden. De volgende stap is nog het afkoppelen van de draden die nu door de lucht lopen en het verbinden van de ondergronds kabels met binnen. 
Je zou zeggen dat het super is als die lelijke betonnen palen uit het (uit)zicht verdwijnen, maar dat schijnt helemaal niet zeker te zijn dat ze dat ook gaan doen.... soms is het lastig om die fransen te volgen in hun logica!

Ook nieuw was:

het hek tussen de boer en ons 'nieuwe' stuk boomgaard



???





dus we hopen op een heeeeerlijke lekkere 'luxe' vakantie.... 
met veel leuke mensen en gezellige momenten!


1 opmerking:

  1. ik wens jullie een heeeeerlijke lekkere 'luxe' vakantie....
    met veel leuke mensen en gezellige momenten!
    Geniet van al het moois in Frankrijk.

    BeantwoordenVerwijderen