maandag 21 juli 2014

salle de bain in aanbouw

We zijn weer wat weekendjes naar PBF geweest om de vorderingen van het aanbouwen van de toekomstige badkamer door  Philippe te bewonderen!
We kwamen aan en het zag er al veelbelovend uit; de materialen voor het opbouwen stonden al klaar, inclusief le patron!

Philippe had de eerste stenen ('parpaings', dat zijn die grijze betonmetselstenen) al gelegd;
de 'bouwtekening' op de muren

Terwijl hij aan het opbouwen was, kwamen wij om nog verder te helpen met het afbreken van de laatste muur, die tussen de kelder en de toekomstige badkamer.

Onze kelder.
Leuk authentiek muurtje zou je zeggen....totdat je dichterbij gaat kijken:


Een heel aantal stenen lag letterlijk los, het bovenste gedeelte bestond uit deels wat opgemetselde parpaings en deels wat planken. Daarnaast begon ook deze muur steeds meer te hellen....het instortingsgevaar zagen we maandelijks toenemen.


Dus, ook daar werden de handen uit de mouwen gestoken!
Tijdens het werk kregen we ook geschiedenisles van Philippe; er zitten grote witte stenen in de muren van ons huis. Philippe denkt daarom dat ons huis van ergens tijdens de franse revolutie is (1789-1795). Onder het mom van liberté, égalité, fraternité werden namelijk de kastelen en kerken gesloopt en de materialen 'terugggegeven' aan de burgers die er hun huizen van konden bouwen. Zo ook in Blanchefosse; de kerk die behoorde bij l'abbaye de Bonnefontaine werd neergehaald. De stenen in ons huis zouden daarvandaan komen. Met andere woorden, zou dus eerder gebouwd zijn dan in het jaar 1830 A.D. die wij tot nu toe denken....wie zal het zeggen?



Enfin, al snel bestond die muur ook niet meer... en konden we leren hoe je een fundament maakt;
Eerst een geul maken van 80 cm diep, dan beton maken in de reuzen-betonmolen van Philippe
 En dat beton emmertje voor emmertje leegstorten in die geul...

...dan stukken puin erbij, voor de versteviging (en zuinig hergebruik van materialen!), bewapening erbij en dan weer emmertjes beton!
Kind kan de was doen.... ;-)


En dan drogen! De ruimte afdekken tegen de regen en het volgend weekend weer op en neer naar Frankrijk, benieuwd hoe het verder gaat!

Je hebt het misschien al door, we hebben het erg getroffen met Phillipe. Hij is voor ons heel belangrijk geworden om van PBF een huis te maken waarin geleefd kan gaan worden.
Daarnaast schuilt er in hem een leraar. G en neef T krijgen geschiedenisles over de Franse revolutie en G krijgt franse les dmv van het zingen van Franse liedjes en lessen over 'la Guerre' (en dat betekent niet station, wat het gesprek in eerste instantie wat verwarrend maakte voor beiden ;-)) .


En ja, Philippe had hard doorgewerkt bleek het volgende weekend, het leek een soort legosteentjes leggen, net zolang totdat je de contouren hebt van een badkamer.
De nieuwe muur gezien vanaf de kelder! Je ziet ook het 'dakraam', dat is het oude dak wat tekort is omdat de muur 1 meter opgeschoven is (omdat wij dat wilden hoor...)

Links de muur (in wording) tussen het schuurtje aan de zijkant van het huis... en rechts datzelfde muurtje een week later. De opening is er ingelaten (wordt later gedicht) zodat we nog in en uit kunnen lopen/kruipen omdat er nog geen deuropening naar het huis is.

En de buitenmuur van binnenaf gezien, met de raamopeningen er vast in.

Met de verlenging van het dak goed te zien (in de avondzon).

En de betonnen vloer met de afvoerpijpen (achterste pijp voor de douche, voorste voor de wc en er tussenin komt de deur naar onze slaapkamer 
en de foto erboven; tussen de ramen in komt de wastafel (van 1.20 m lang).
En van buitenaf!
Het wordt helemaal zoals we hebben bedacht, met dank aan vakman Philippe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten